Det sociale arbejde med og for mænd

Dette område er nyt og enormt relevant.
Det er en kønsspecifik tilgang til det sociale arbejde, der kan støtte mænd i at løse de sociale problemer og vanskeligheder de befinder sig i.
 
Fornylig har en VM-tænketanke for mænd skrevet følgende i deres rapport:

”De udsatte, hjemløse og udstødte er oftest mænd. Socialt udsatte mænd sætter deres præg på en lang række af de statistikker og undersøgelser, der omhandler de klassiske sociale problemer. Flere mænd end kvinder er hjemløse, flere mænd end kvinder er misbrugere af rusmidler, og flere mænd end kvinder havner i kriminalitet.

Konsekvenser af socialt udsatte mænds liv og livsvilkår er, at mange mænd i denne gruppe har relative færre børn, har talrige livsstilssygdomme og dør tidligt."
Det viser sig, at det er mænd som topper statistikker i vold mod både andre mænd og mod kvinder. Det er mænd som kører for hurtig eller bliver arresteret for hasard kørsel og mænd som dominerer statistiker om seksuelle overgreb mod børn, voldtægt, selvmord, og kriminalitet. Det er mænd der opholder sig i fængsler og viser mange andre dysfunktionelle adfærdsmønstre i dag.
 
De fleste maskulinitetsforskere erkender at mænds største problem er at de skal være mænd! Denne proces stiller krav til at være stærk, sej og ikke vise svaghed! At leve op til denne mand og det der kræves for at opretholde maskuliniteten, er netop det som får mange mænd til at udvikle store vanskeligheder, kriminalitets adfærd eller store sociale problemer.
 
En anden af mænds store problemer er, at der i dag er der ikke er en offentlig eller faglig diskussion af mænds problemer og vanskeligheder ud fra en kønsspecifik tilgang.
 
Jeg har gennem de sidste 10 år arbejdet med køn og mænds måde at udvikle sociale problemer. Jeg har udviklet undervisning og hold studiekredse, gennem de sidste syv år, med henblik på at undersøge og udvikle hvordan en særlig social indsats over for mænd kunne se ud og skulle forme sig. Jeg har rejst flere gange til USA og England, hvor de er længere frem inden for området end vi er i Danmark. Disse rejser har haft flere formål , både for at bidrage med mine erfaringer, lære af deres viden og erfaringer, og debattere med fagpersoner om hvordan en særlig indsats og tilgang til og for mænd skal se ud. Jeg har tilmed holdt faglige oplæg for socialarbejdere både i USA og i Danmark om netop dette.

Da næsten alt litteratur om maskulinitetsteori i dag er på engelsk, har det været relevant for mig at læse disse teorier for at udvikle denne tilgang i det sociale arbejde. En tilgang, som tager sit afsæt i en forståelse af mænds maskulinitet, deres udformning af sociale relationer og sociale netværk ,og forstå hvordan mænd taler med hinanden og hvad der er vigtigt for at få mænd til at engagere sig i en forandringsproces.
 
Hvis du er interesseret i at høre mere eller bidrage til debatten, så kig lidt rundt på hjemmeside. Her kan du læse artikler og finde masser af henvisninger og litteratur.

 
Telefon: 21282457 - E-mail: richard@leestevens.dk
Luk